България загуби един от известните си невролози д-р Стайко Сарафов.

...
 България загуби един от известните си невролози д-р Стайко Сарафов.
Коментари Харесай

Отиде си един от най-добрите ни невролози

 

България загуби един от известните си невролози доктор Стайко Сарафов. Той работеше в Клиниката по нервни заболявания на „ Александровска " болница, съобщи clinica.bg.

" Светъл път на душата ти, Стайко! Екипът ни в никакъв случай няма да е същия без доктор Сарафов. Бяхме 40 години дружно. Оставаш в историята на българската неврология като академик, доктор и образец на безрезервност към работата и пациентите си. Поклон ", написа доктор Ивайло Търнев в профила си във Facebook.

Д-р Стайко Сарафов ще бъде помнен със своя принос в медицината, както и с грижата си за пациентите, изключително за тези с редки заболявания.

Екипът на Клиниката по нервни заболявания са откриватели на не една нова диагноза. Една от тях е фамилната амилоида, която е сложена като диагноза за първи път през 2009-та година. Четири години по-късно доктор Стайко Сарафов записва болестта в 32 семейства в страната. Той е участник в  екипа, който организира селективна скринингова стратегия за проучване на носителство на разновидности, причиняващи транстиретинова фамилна амилоидна полиневропатия през интервала 2014-2016 година

Екипът бе награден на 15-ия Конгрес по неврология за постер, класиран преди всичко.

Д-р Стайко Сарафов има и принос за РНК лечението при генетични болести.

 

Поклон пред светлата му памет!
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР